Råd fra Dyrlæge

Logo dyrlæge

 

Foråret - startskud for flåter

25-05-2016

Forår er lig med masser aktiviteter uden for sammen med dine dyr. Men husk samtidig at tage dine forholdsregler mod flåter. De ubudne gæster kan nemlig overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og dyr.

Foråret - startskud for flåter

Forår er lig med masser aktiviteter uden for sammen med dine dyr. Men husk samtidig at tage dine forholdsregler mod flåter. De ubudne gæster kan nemlig overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og dyr.

Faktisk er flåter verdens næst hyppigste overfører af smitsomme sygdomme, kun overgået af malariamyggen. Blandt de værste sygdomme er Borreliosis, TBE samt Erlichiosis. Højsæsonen for flåtbid er juni, juli og august. Antallet af skovflåter har været stigende gennem de seneste år på grund af gunstige klimaforhold og en øget vækst af råvildt, som er skovflåtens vigtigste vært.

Gode råd for at undgå flåtbid

  • Brug forbyggende flåtmidler regelmæssigt, ingen midler er dog 100 % effektive.
  • Tjek din hund for flåter dagligt i sommermånederne, da smitten bliver overført i løbet af 12 til 48 timer.
  • Tjek også dig selv. Flåten søger til steder på kroppen med høj fugtighed og tynd hud, som lysken, armhuler, knæhaser og hårkanten.
  • Fjern flåten med en flåttang, så du får alle munddelene med ud. Ellers er der risiko for kløe og infektion.
  • Undgå at presse flåtens krop, da du ellers risikerer, at flåten afgiver bakterier eller smittebærende spyt i huden på din hund.
  • Hold græsplænen kort, så solen kan trænge ned og udtørre jorden om sommeren. Flåter trives nemlig bedst i varme og fugtige omgivelser.
  • Gå i lukket fodtøj og lange bukser, når du færdes i områder med mange flåter.

 

Kort fakta om flåtbårne sygdomme

Borreliosis er ofte mildt og der ses tit kun midlertidig rødmen i huden. Mange hunde bekæmper altså denne bakterie uden at blive syge.  Det er muligt at vaccinere hunde forebyggende mod borreliosis. Vaccinen forhindrer bakterien i at vandre fra flåtens tarm til spytkirtlerne og herfra videre til hunden. 

Erhlicia, der giver mange af de samme symptomer som Borreliose. Erhlicia giver dog ikke hudrødmen, og den er særligt ubehagelig, fordi den angriber immunforsvarets hvide blodlegemer. Selvom infektionen behandles, kan din hund derfor få varige mén i form af nedsat præstationsevne. I de fleste tilfælde er hunde i stand til at bekæmpe infektionen selv.

Begge sygdomme kan behandles med antibiotika, og det er derfor vigtigt, at du bringer din hund til en dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund er blevet bidt af en inficeret flåt.

TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse skyldes et virus, der ligesom de øvrige sygdomme overføres via flåtens munddele. I modsætning til de andre sygdomme, hvor risikoen for smitte falder, hvis man fjerner flåten hurtigt, synes TBE at bliver overført næste med det samme. TBE er diagnosticeret i hunde, men som med Borrelia er der sandsynligvis mange hunde, som bliver smittede uden nogensinde at blive syge.

 

 

 

 

 

 

 

Undgå solvarme biler

01-06-2016

En bil parkeret i solen kan på kort tid forvandles til en stegende hed sauna med temperaturer på 60 til 80 grader. Hunde har sværere ved at komme af med varmen end mennesker, og det koster hvert år hunde livet.

Undgå solvarme biler 

Varme biler koster hvert år hundeliv

Varme og hunde i biler er en rigtig dårlig kombination, og hvert år koster det hunde livet og mange lidelser, at de efterlades i en parkeret bil i sommervarmen, Hundeejeren parkerer typisk bilen i skyggen men glemmer, at solen flytter sig. Andre skal ordne et hurtigt ærinde og parkerer bilen med hunden i solen, men tiden går, fordi ærindet tager længere tid end beregnet. Ikke engang på de overskyede dage er det sikkert at tage hunden med i bilen. På varme, overskyede sommerdage kan temperaturen sagtens komme op på livstruende temperaturer for en hund i en bil.

Hovedårsagen er, at hunde har meget sværere ved at komme af med varmen end mennesker. De kan nemlig ikke svede men regulerer i stedet deres kropstemperatur ved at afgive varme via deres tunge, luftveje og trædepuder. Hertil kommer, at de kortsnudede racer har større sandsynlighed for at få hedeslag end andre racer, da de ofte har en besværet vejrtræning.

Hvis skaden er sket

Symptomerne på en hund i farezonen er overfladisk og hyppig vejrtrækning, tungen hænger ud af halsen, hunden savler, der ses fråde, og hunden virker desorienteret og rastløs. Bring straks hunden i skygge, køl den med tempereret vand på 15 til 20 grader eller et vådt klæde på de steder, hvor huden er tynd, såsom i lysken og i armhulerne under forbenene. For koldt vand forhindrer hunden i at komme af med varmen, så det af vigtigt, at vandet er tempereret. Tilbyd også hunden vand med stuetemperatur, inden du kører den til dyrlægen.

Kontakt politiet eller tage sag i egen hånd?

 

 

 

 

Pas på dit kæledyr i julen, tjek disse gode råd.

11/24/2015 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000. Samt uddrag fra Dyrekassen Danmarks hjemmeside.

 
Mange mennesker med dyr vil også gerne have, at de skal mærke det er jul. Men det kan blive en rigtig træls og dyr jul, hvis man ender med at tilbringe den på et Dyrehospital. Der er mange tiltag du kan gøre for at undgå dette. Dyrekassen Danmark har lavet en rigtig god liste over hvad man skal passe på, så den får I her:

Chokolade

Din hund og kat må ikke få julechokolade. Det er nemlig giftigt for hunde og katte. Specielt mørkt chokolade med et højt kakaoindhold er livsfarlig, da indholdet af giftstoffet theobromin stiger i takt med kakaoindholdet. Symptomerne på chokoladeforgiftning er opkast, savl, svimmelhed, rastløshed og øget drikkelyst og vandladning. Selv små stykker chokolade kan udløse en reaktion hos visse individer.

Rosiner

Pas på rosiner, hvis din hund kan lide frugt. Nogle hunde kan ikke tåle rosiner – og du ved ikke om din kan. Hvis ikke kan rosiner medføre et akut og livstruende nyresvigt. Symptomerne på rosinforgiftning ses allerede få timer efter indtagelse i form af diarre og opkast. Senere bliver dyret nedstemt, og får kramper og mavesmerter. Hvis hunden overlever et nyresvigt, kan den i stedet få kroniske dårlige nyrer.

Rester fra julebordet

Dyrene skal også mærke at det er jul, men ikke ved at vi overfodrer dem med julemad. Fed julemad er hvert år årsag til mange alvorlige maveproblemer hos danske hunde og katte. Den fedtholdige mad kan give diarre, opkast eller betændelse i bugspytkirtlen.

Fugleskrog og ribben

Giv aldrig din hund eller kat varmebehandlet fugleskrog og ribben fra flæskestegen og vær ekstra opmærksom på, at familiens dyr ikke kan komme til affaldsbeholderen og selv tage for sig. Varmebehandlede knogler er uimodståelige for hunde og katte, men de er også livsfarlige. Ved tilberedning bliver knoglerne skrøbelige, og de kan derfor splintre under mavetarmpassagen. Knogle splinterne giver risiko for hul på tarmen og kan dermed skabe store problemer.

Julens planter

Placer juledekorationer med kristtorn, mistelten eller julestjerne utilgængelig for husets dyr eller undlad de giftige planter i dine juledekorationer. Juleplanterne er giftige for både hunde, katte og børn. Symptomerne på en forgiftning er almindeligvis opkast, savlen, mavesmerter, diarre og nedstemthed.

Levende lys

Undgå levende lys i de nederste grene af juletræet. Anbring i stedet levende lys over hunde- og kattehøjde, og undlad dem helt, hvis du har en legesyg kattekilling i huset. Mange knurhår og haler er blevet forbrændt i julen på bekostning af levende lys, fordi hundene og kattene kommer for tæt på de nederste grene. Kattene kan endda finde på at klatre i juletræet.

Gavebånd

Fjern gavebånd løbende mens julegaverne bliver pakket ud. Katte tiltrækkes af de sjove bånd og snore til at lege med og tygge i, og hvert år indlægges katte med opkast, mavesmerter og forstoppelse, hvor det viser sig at være et stykke gavebånd, der har sat sig fast i tarmen.

Glaskugler

Hvis juletræet skal dekoreres med glaskugler, så hæng dem i de øverste grene. Glaskuglerne indbyder til leg, og din hund eller kat kan nemt skære sig, hvis de går i stykker under legen.

Elektrisk julelys

Pas på med elektriske lys, hvis du har en hvalp eller en killing i huset. Bider de hul i ledningerne, kan de risikere at blive forbrændte i munden, hvis ledningerne kortsluttes.